Rentek manevrası, bir aracın içerisinde yer alan yaralı ya da hastanın zarar görmeyecek şekilde araç içerisinde çıkarılması işleminde kullanılan uygulamaya verilen isimdir. İnsanlar bir kaza gördüğü zaman hızla kaza bölgesine giderek, araç içerisinde yaralı birileri ver ise ya da etrafta yaralı birileri var ise yardım etmek ister. Özellikle araç içerisinde yer alan yaralı biri var ise hızla müdahale ederek onu araç içerisinden çıkarmaya çalışırlar. Ancak oldukça iyi bir niyet ile yapılan bu yardım bazen istenmeyen sonuçların oluşmasına neden olabilmektedir. Hem ehliyet alırken hem de src belgesi alırken rentek manevrası nedir sorusu ile karşılaşmışsınızdır.
Yaralının araç içerisinden çıkarılması hususunda dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bunlar bilinmeden yapılan müdahaleler yaralıya yarardan çok zarar verebilmektedir. Bazen de oldukça üzücü sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Yaralının araç içerisinden çıkarılması için rentek manevrasının uygulanması gerekmektedir. Bu uygulama hakkında bilgi sahibi olmak, uygula biliyor olmak son derece önemlidir. Yaralının ya da hastanın araç içerisinde çıkarılması esnasında oldukça dikkat edilmelidir. Yaralı ya da hasta, baş ve boyun hizasından korunarak hareket edilmelidir. Yaralı ya da hastanın en ideal bir şekilde araç içerisinden çıkarılması için vücudun herhangi bir yerine bası yapılmadan ve omuriliğe zarar verilmeden hareket ettirilmesi ile mümkün olmaktadır. Rentek manevrasının en önemli kuralı omuriliğe zarar vermemektir. Acil bir durum olmadığı sürece yaralının çıkarılması işini sağlık ekiplerince yapılmalıdır.
- İlginizi Çekebilir: Koma Pozisyonu Nedir?
Rehber →
Rentek Manevrası Uygulama Adımları
Yaralının araçtan çıkarılması işlemine başlamadan önce bölgenin güveliğinin sağlanması gerekmektedir. Bölgede olan patlama ya da yangın riski, yardım etmeye gelenler için de önemli bir tehdittir.
Rentek manevrası uygulama adımları şu şekildedir.
- Bölge ve çevre güvenliği sağlandıktan sonra araç içerisinde yer alan yaralının yanına gidilir.
- Yaralının bilinci hakkında bilgi edinilir. Yaralıya test etmek amacı ile sorular sorularak konuşturulmaya çalışılır.
- Yaralı sorulan sorulara cevap veremeyecek bir durumda ise ya da şok hali, baygınlık gibi bir durumda ise; soğukkanlılığı kaybetmeden işlemler devam ettirilmelidir. Bu durumda bulunan yaralılara yardım edilirken belirli aralıklar ile yaşamsal fonksiyonları kontrol edilir.
- Tüm bu aşamalar neticesinde 112 acil yardım aranmalı ve gerekli tüm bilgiler ivedilik ile aktarılmalıdır.
- İlk yardım eğitimi almış kişiler tarafından yaralıya müdahale edile bilinir.
- Araç içerisindeki kişiye aracın yan tarafından yaklaşılır. Emniyet kemeri kontrol edilir ve yaralının emniyet kemerinden kurtarılması sağlanır.
- Yaralının ayakları da dahil herhangi bir yerinin sıkışıp sıkışmadığı kontrolü yapılır.
- Yaralının taşınmaya müsait olması durumunda, yaralının baş, boyun ve gövdesinin hizası bozulmadan yavaşça araçtan dışarı doğru çekilir.
- Dışarı çekilen yaralı yavaşça yere ya da sedyeye yatırılır.
Rentek Manevrası Sonrasında Yapılması Gerekenler
Rentek Manevrası yöntemi ile tek hamlede araçtan dışarı çıkarılan yaralı, henüz ambulans gelmemiş ise yere yatırılır. Yaralının durumuna göre ilk yardımcı farklı metotlar kullanarak yaralının farklı nedenler ile zarar görmesinin önüne geçebilir.
Yaralının omurgasında gözle görülebilecek bir yaralanma var ise rentek manevrasının tekniğine uygun olarak sürükleme yöntemi tercih edile bilinir.
- İlginizi Çekebilir: Heimlich Manevrası Ne Zaman Uygulanır?
Rentek Manevrası Uygulama Alanları
Bu uygulama sadece trafik kazası geçirenler için yapılan bir uygulama türü değildir. Birçok olayda bu uygulama kullanılabilir. Patlama ya da yangın durumunda yaralananlar için de bu uygulama kullanılabilmektedir.
Akla gelebilecek tüm tehlikeli durumlarda yaşanacak ani solunum sorunlarında rentek manevrasının uygulanması, hızlı ve güvenli bir etki oluşturur.
Yaşanabilecek olan tüm kazalarda, omurga zedelenmesi olduğu düşünülerek hareket edilmelidir. Bu sebep ile rentek manevrasının uygulanabilirliği oldukça güvenli ve hızlı bir teknik olarak öne çıkmaktadır. Yaşanılan kazalarda yaralılar mümkün olan en az şekilde hareket ettirilmeli ve 112 aranarak tıbbi destek istenmelidir.
YouTube Kanalımız: https://www.youtube.com/@srcbelgesiistanbul116/