Src Kursu İstanbul

Heimlich Manevrası Ne Zaman Uygulanır?

Heimlich Manevrası

Yemek yediğiniz sırada boğaza kaçan besin parçasının çıkarılmaya çalışılmasında ilk yardım olarak uygulanan teknik Heimlich manevrası olarak bilinir. Soluk borusuna kaçan besin parçasının çıkarılması bu sayede kısa sürede kolaylaşır. Gerektiği durumlarda kullanılan Heimlich manevrası ne zaman uygulanır, hangi durumlarda yapılmalıdır oldukça merak edilir.

Heimlich Manevrası Yetişkinlerde Ve Çocuklarda Nasıl Uygulanır?

İlk yardım kurallarının doğru şekilde bilinmesi ve uygulanması hayati önem taşımaktadır. Zamanında yapılan ufak bir müdahalede bile hayatın kurtulmasında önemli rol oynar. Kısmi bir tıkanma olduysa hastaya hemen Hemlich manevrası uygulanmalı ve hastanın konuşmaması gerekir.

Heimlich Manevrası Nedir? 

Heimlich Manevrası Nedir? 

Heimlich Manevrası Nedir?

Adını bir doktordan alan bu manevra Dr. Henry Yehudah Heimlich adlı doktordan alınmış bir uygulamadır. 1974 yılından beri kullanılmakta olan uygulama Dr. Atar ödülüne ve çeşitli ödüller kazanmış uygulama olarak bilinmektedir. Hayat kurtaran bir uygulama olan Hemlik manevrası yetişkinler dahil çocuk ve hatta bebeklerde de uygulanabilen hayati önem taşıyan bir ilk yardımdır.  Bu uygulama 50 yıldır kullanılmaktadır. Hayat kurtaran, oldukça önemli olan bu uygulama sıradan bir insanın bile sevdikleri için hayat kurtarabilen ilk yardım uygulaması olarak öğrenilmelidir.

Hangi Durumlarda  Heimlich  Uygulanır? 

Hızlı yemek yeme alışkanlığı olan insanlar soluk borusuna kaçan yemekten dolayı solunum güçlüğü çeker ve hayati değerlerini yitirme tehlikesi geçirebilir. Konuşurken yemek yeme alışkanlığı bu duruma yol açabilir. Bu durumda Hemlik manevrası soluk borusuna kaçan cismin çıkarılması için yapılması gereken uygulamalardan biridir. Kısa süre içinde Hemlik manevrasının kullanılması ile soluk borusuna kaçan maddenin çıkarılması yöntemi sayesinde hayat kurtarılabilir. Heimlich manevrasına ait merak edilen detaylar ve bu manevra ne zaman uygulanır gibi detayları daha iyi anlamanız için önemlidir.

OKUMALISIN!  Davranış Psikolojisi - Bölüm 1

Heimlich Manevrası Nedir Nasıl Uygulanmalı?

Dünyada ilk yardım tekniklerinden hayatın kurtulmasını sağlayan tekniklerden biri olan uygulama 1974 yılından bu yana tüm Dünya’da bilinen ve uygulanan yöntemler arasında gelmektedir. İsmini doktordan almış teknik sağlık çalışanlarının ve polislerin bilmesi gereken önemli tekniklerden biri olarak kabul edilir. Birçok meslek grubu için yararlı olan teknik ilk yardım teknikleri arasında uygulanmakta ve hayat kurtarmaktadır.  

Heimlich Manevrası Nasıl Uygulanır?

  • Heimlich manevrası yapılırken kişinin bilinci açık olmalıdır.
  • Hasta ayakta ya da otururken uygulanabilir.
  • Heimlich manevrası uygulanırken hastanın arkasında ya da yanında durulmalı
  • Kişinin göğsü elle desteklenmeli ve kişi öne eğilmelidir.

Hastanın sırtına diğer elle 5 kere hızlı biçimde vurularak kürek kemiği arasına süpürürcesine vurulmalıdır.

Hastadaki tıkanıklığın devam edip etmediği kontrol edilmelidir. Eğer solunum açıldıysa ve tıkanıklık düzeldiyse uygulama durdurulur. Tıkanıklığın devam ettiği durumda Heimlich manevrası devam ettirilmelidir. Hastaya arkadan sarılarak gövdesi kavranacak şekilde sarılıp manevrayı uygulamak gerekir. Midenin üst kısmı ve göğüs kemiğinin altında olacak şekilde bir elin başparmağı ile yumruk şeklinde konulup arka arkaya hastaya kuvvetli bir şekilde bastırılarak yapılmalıdır. İlk yardım sertifikası uygulamalarından önemli teknik olarak kabul edilen bu uygulanan manevrası ne zaman uygulanır özelinde, kişi yabancı cisim yuttuğunda ve solunumu engellediği görüldüğünde, soluk borusuna kaçan cismin çıkarılması için, cismin çıkarılana kadar kişinin arkasında olacak şekilde yapılır.

OKUMALISIN!  Yasal Sorumluluklar ve Sigorta

Bir yumruk yardımı ile midenin üst kısmında ve göğüs kemiğinin altında tutarak ard arda sert şekilde bastırarak uygulanmalıdır. Cismin çıkması beklenene kadar uygulama 5 ila 7 kere uygulanmalı ara ara kontrol edilerek tekrarlanmalıdır. Bilinci yerinde olmayan hasta bir zemin üstüne yatırılıp tıbbi yardım gelene kadar beklenmelidir. Hayat kurtaran ilk yardım Heimlich manevrası ile hasta soluk borusundaki cisimden kurtularak hayata tutunabilir.

Leave a Reply