Src Kursu İstanbul

Koma Pozisyonu Nedir?

Bir kaza veya yaralanma durumunda, koma pozisyonu nedir? Kişinin kusmaması ve nefes alması engellenmemesi, komaya girmemesi için ilk yardım pozisyonları uygulanır. Koma pozisyonunun amacı, nefes almaya devam eden mağdurun hava yolunu tıkayan ve böylece hayati faaliyetlerinin durmasını engelleyen bir durum yaratmak değildir. Peki detaylı anlatımla komanın durumu nedir, nasıl ilerler? Koma pozisyonu hangi durumda verilir?

Komaya giren kişi nefes almaya devam ederse, kusma ve hava yolu tıkanıklığı gibi durumları gidermek için uygulanan pozisyon koma pozisyonu olarak bilinir. Spinal travma ve travmatik beyin yaralanmalarında koma pozisyonu uygulanmaz. Bunların hepsini olası karşılacagımız durumlar olabilir, ilk yardım bilgilerini öğrenmek gereklidir.

Koma:  Koma bir kişiye seslenildiğinde veya omzuna ağrılı bir uyarı verdiğimizde yutkunamaz. Koma pozisyonu nedir? Birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Kişi öksüremez veya bize yanıt veremez. Uzun süreli bilinç kaybı durumudur. Aslında bir yoğun bakım hastası örneğini verebiliriz. Bir hasta veya yaralı bir kişi saatlerce, günlerce hatta ömür boyu komada kalabilir.

Koma Pozisyonu Nedir?

Koma Pozisyonu Nedir?

Koma Pozisyonunda Ne Olur?

Yaralı bir kazazede, travma geçirmiş vb. herhangi bir nedenle nefes almaya devam etse bile kusma belirtileri gösterebilir. Kusmuk yutarak hava yolu obstrüksiyonu için predispozan bir faktördür. Koma pozisyonu nedir? Hastanın hayati fonksiyonlarına devam edebilmesi için alınan bu pozisyon koma pozisyonu olarak bilinir.

OKUMALISIN!  SRC4 Belgesi

Bir İnsan Neden Komaya Girer?

Koma pozisyonu, stupor pozisyonunda bilinci kapalı olan ve ani senkop gelişen hastalara uygulanır. Alkol veya şeker koması, kafaya vurma, uyuşturucu koması gibi durumlar için de verilir. Bu koma belirtileri gösteren herkes için yapılabilecek acil bir uygulamadır.

  • Trafik kazası veya yüksekten düşme sonucu kafaya darbe
  • Gastrointestinal zehirlenme (yediğimiz ve içtiğimiz hasardan kaynaklanan)
  • Hava yolu zehirlenmesi (karbon monoksit, gazlar vb. solunum gazları nedeniyle) doğa veya duman)
  • Deri yoluyla zehirlenme (yılan, akrep, sokma gibi zehirli hayvanların ısırıkları)
  • Çok fazla alkol almak
  • Uyuşturucu kullanmak
  • Aşırı şeker sıçraması (Hiperglisemi).kan) veya normalin altına düşmek (Hipoglisemi) ) şeker hastaları
  • Bazı karaciğer hastalıkları (siroz, karaciğer kanseri, karaciğer yetmezliği vb.)
  • Konvülsiyon gibi ateşli hastalıklar
  • Yüksek tansiyon
  • Beyin tümörü vb. Çeşitli nedenlerle bir kişi komaya girebilir.

Komadaki Hastayı Ne Tarafa Çevirmemiz Gerektiğine Nasıl Karar Veririz?

Yaralının ikinci kez değerlendirilmesinden sonra kol veya bacakta kanama varsa, kanamayı bir bandajla durdurun. Kanayan bölge yukarıda olacak şekilde yana döndürülür.

Bir kol veya bacak kırılırsa, önce bir atel (karton veya ahşap gibi sert bir malzeme) ile sabitlenir. Daha sonra kırık bölge üstte olacak şekilde yana doğru döndürülür. Kanayan kulak varsa, sağ kulak yana çevrildiğinde altta kalmalıdır. Yaralının iyi olması, kalbe baskı olmaması için hasta sağa çevrilir.

OKUMALISIN!  Tehlikeli Madde Sınıfları

Koma Pozisyonu Nasıl Yapılır?

Koma pozisyonu nedir? Bu kişiler tarafından en çok merak edilen konudur. Koma pozisyonu için öncelikle mağdurun güvenliğini sağlamak için uygun bir zemin hazırlayın. Mağdurun başı koluna paralel tutulur ve uygulamayı yapan kişiye yakın tutulur.

Kazazedenin uzakta kalan kolu, uygulamayı yapan kişiye yakın omuz bölgesine yerleştirildiğinde dirsekten yardım sağlanır. Bacağını dik açıdan uzağa doğru bükün.

Mağdur, omzundan veya kalçasının altından uygulamayı yapan kişiye, mağduru sarsmadan yüz yüze gelir. Dirsekler ve dizler yerde olmalıdır. Bacaklar nazikçe karına doğru çekilir. Yetkili sağlık ekibi gelmesi için beklenmelidir.

Vücutta kanama vb. Bir durum varsa önlem alınır. Koma pozisyonu nedir? Bu durumda bilinmesi gereken bir konudur. Ve ciddi bir yaralanma yoksa (hasta travmatize olmadıkça) koma pozisyonuna getirin.  Yüksekten düşen veya trafik kazası geçirenler gibi travma hastalarına koma pozisyonu verilmemelidir. Peki ya verirsek? Kaza zedeyi kısmen veya tamamen felçli hale getirebiliriz.

Leave a Reply