Rehber →
Güvenli Sürüş Teknikleri Dersinin Teme Amacı;
Sürücülerin trafikte güvenli sürüş tekniklerinden yararlanarak kendilerini ve araçlarını tehlikeler karşısında güvende tutabilmelerini, yol ve trafik koşullarını en iyi şekilde tutabilmelerini sağlamaktır.
Bu dersin sonuncunda sürücüler aşağıdaki davranışları gösterebilirler:
1. Aracın genel kontrolünü yapar ve eksikliklerini gösterirler.
2. Yola çıkmadan önce kendisinin ve aracının güvenliği ile ilgili önlemleri alır.
3. Trafikte aracını güvenli sürüş tekniklerine uygun olarak kullanır.
Araca binmeden önce yapılacak dış kontrol:
1. Lastik hava basınçları uygun olmalıdır.
2. Lastik diş derinliği uygun olmalıdır.
3. Bijon somunlarının sıkılığı uygun olmalıdır.
4. Branda gerginliği kontrol edilmelidir.
5. Direklerin yerine oturup oturmadığı kontrol edilmelidir.
6. Fren balataları kontrol edilmelidir.
7. Fren testi yapılmalıdır.
8. Motor yağ seviyesi kontrol edilmelidir.
9. Direksiyon hidrolik seviyesi kontrol edilmelidir.
10. Cam silecek suyu kontrol edilmelidir.
11. Aydınlatma farları kontrol edilmelidir.
12. Fren lambaları kontrol edilmelidir.
13. Akü elektrolit seviyesi kontrol edilmelidir.
14. Yük sabitlenmelidir, aşırı yük yüklenmemelidir.
Araç kabininde kontrol:
İkaz ışıklarının kontrolü, göstergelerin kontrolü, kalorifer, klima, havalandırma sistemlerinin kontrolü, takografın kontrol edilmesi, günlük kilometrenin kontrol edilmesi.
Araca bindikten sonra yapılacak iç kontrol:
1. Dikiz aynalarının kontrolü
2. Araç koltuğunun kontrolü
3. Direksiyonun 9 ‘ u çeyrek geçe biçiminde tutulması
4. Kafa koruyucunun kontrol edilmesi
5. Emniyet kemerinin kontrol edilmesi ve kullanılması
Yolda yapılması gerekenler:
1. İyi bir sürüş pozisyonu sağlanmalıdır.
2. Hız limitlerine uyulmalıdır, frenleme kurallarına uyulmalıdır. Hızı , yol ,hava , trafik, işaret levhalarına , aracın cinsine uygun olarak ayarlanması.
3. Takip mesafesine uygun davranılmalıdır.
4. Trafikte diğer sürücülere, yayalara dikkat edilmelidir. Saygı ve sevgi ile davranmalıdır. Geçiş haklarına saygı duyulmalıdır. Yağışlı havada aracını koşullara uygun kullanmalıdır. Hareket halindeki diğer sürücülere, özellikle önündeki üç taşıtın ne yaptığını iyi takip etmelidir.
5. Karlı havalarda uygun güveli sürüş tekniklerini kullanmalıdır.
6. Kavşaklara yaklaşırken , virajlara yaklaşırken, dar yol kesimlerine yaklaşırken, tünel ve köprülere yaklaşırken mutlaka yavaşlamalıdır. Düz yol kesimlerin kazaların en çok gerçekleştiği kesimler olduğunu unutmamalıdır. Sisli havalarda, şiddetli yağışlı havalar sebebiyle görüşün yeterli olmadığı yol kesimlerinde varsa kurallarına uygun olarak sis ışıklarını kullanmalıdır.
7. Tünellere yaklaşırken mutlaka uzun ışıklarını açılmalıdır. Geceleyin şehirler arası karayollarında seyrederken uzun ışıklar kullanılmalıdır. Geceleyin karşılaşmalarda kısa ışıklar , geceleyin bir aracı takip ederken kısa ışıklar kullanılmalıdır. Kapalı havalarda takip mesafesi arttırılmalıdır.
8. Aracın kontrolden çıkmaması için; aşırı hız yapılmamalıdır, lastik dişleri standart seviyede olmalıdır, ani ve sert fren kesinlikle yapılmamalıdır, ani ve sert kalkış yapılmamalıdır.
9. Yüklü aracın iniş ve çıkışlarda duruş ve kalkışlarda çok zorlanacağı unutulmamalıdır. Virajlara asla hızlı girilmemelidir. Viraj keskin ise hız düşürülmelidir. Viraja ,hıza uygun vitesle girilmelidir. Viraj içinde fren uygulanmamalıdır. Virajlarda asla solama yapılmamalıdır.
Ayrıca güvenli sürüş için, mola öncesinde, süresinde ve sonrasında kurallara uygun davranılmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Src Belgesi Nasıl Alınır?
Yukarıdaki açıklamaları özetleyecek olursak; güvenli sürüş için,
Hızımızı viraja göre ayarlayalım, yolun gerçek şartlarına göre ayarlayalım, olacakları önceden tahmin etmeye çalışalım. takip mesafesine uyalım, trafiğe yoğunlaşalım, zorunlu haller dışında ( vites değiştirirken gibi) iki elimizle direksiyonu tutalım. sollamayı kurallarına uygun gerçekleştirelim, direksiyonu aniden kırmayalım.
Ayrıca değerli sürücüler lütfen dikkat ediniz:
– Dönüş sırasında araca merkez kaç kuvvet etki yapmaktadır.
– Düşük hava basınçlı lastikler, aşırı derecede ısınır, yokuş aşağı inerken çıkışta kullandığınız vitesi kullanınız, asla vites boşta inmeyiniz, seyir halindeyken cep telefonu ile görüşmeyiniz, ışıklarınızı uygun yerde ve zamanda mutlaka kullanınız, hız limitlerini aşmayın, yükü dengeli yükleyin, yükü sabitleyin, emniyet kemerini takınız, yükün üzerinde asla yolcu taşımayınız, aracınızın cinsine uygun olan şeridi kullanınız, selektörünüz geceleyin kavşaklara, dönemeçlere, tepe üstlerine yaklaşırken uyarı amacı ile kullanınız; dar yolların, otoyol çıkışlarının, göbeklerin, yanlış yüklemenin aracın devrilmesine neden olduğunu unutmayalım.