Araçta yakıt tasarrufu sağlamak için yapılması gerekenler konusunda öncelikle gaz pedalının kullanımına dikkat etmekten söz edilebilir. Hangi pratik yöntem uygulanırsa uygulansın, araca ani gaz verme ya da hızlı araç kullanma alışkanlığı terk edilmeden tasarruf mümkün olmayacaktır. Herhangi bir can güvenliği meselesinin mevcut olmadığı durumlarda, olabildiği kadar yavaş ve sakin kullanım yapmak kesinlikle tasarruf sağlar. Bununla birlikte dikkat edilmesi gerekli olan daha başka detaylar da mevcuttur. Yakıt tasarrufu için çok önemli olan bu detaylardan en önemlileri şunlardır:
Rehber →
1- Yakıt Tasarrufu Sağlamak İçin Araç Kullanırken Uzun Süreli Dur – Kalk Yapmamak
Bilindiği üzere tüm motorlu araçların çalışma mekanizmasında ısının önemi çok büyüktür. Motorun hacmi ya da çeşitli faktörlere bağlı olarak değişen maksimum kapasitesi, verimli çalışma için gereken ısıyı da etkiler. Yani soğuk halde bulunan motorun, araç çalıştıktan sonra hemen ısıtılabilmesi için önemli ölçüde yakıt sarf edilir. Sürekli olarak aracı durdurmak ve uzun süre sonra tekrar çalıştırmak, normal şartlarda kullanılabilecek yakıttan çok daha fazlasına mâl olur.
Bu sebepten dolayı, birbirinden farklı yerlere gitmek gerektiği zaman motor iyice soğuyana kadar aracı park halinde bekletmemek ve tüm işlerde acele davranmak önemlidir. Böylece sıcak motor kendini ısıtma gereksinimi ile çok fazla yakıt harcaması gerçekleştirmez; yakıt tasarrufu sağlanır.
2- Araçlarda Yakıt Tasarrufu İçin Trafiğin Yoğun Olduğu Güzergahları Daha Az Kullanmak
Trafik sıkışıklığı görülen yollarda pek çok araç adeta santimetre ile yol alır. Bu durumda motorun soğuması ve tekrar ısınmak için çok fazla yakıt tüketmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Fakat aracın sürekli frenlenip gazlanması motoru gereğinden fazla yoracaktır. Yani durup kalkarak ilerlemeye mecbur kalacağınız yoğun trafikli güzergahlardan kaçınmanız tavsiye edilir. Çünkü 100 metreyi sürekli durup kalkarak kat etmeniz, tek seferde kat etmenize göre çok daha fazla yakıt tüketimine yol açar.
3- Motor Yakıt Tasarrufu Sağlamak İçin Bagaj İçerisinde Gereksiz Eşya Bulundurmamak
Arabalarda yakıt tasarrufu yapmanın en önemli kurallarından bir tanesi, arabanın ağırlığını mümkün olduğu kadar hafif tutmaktır. Çünkü gövde üzerine binen yük, motorun çalışma performansını doğrudan doğruya etkiler. Örneğin bagajı tamamen dolu bir araç ile bagajında sadece yedek lastik, ilkyardım çantası ve benzeri eşyalar bulunan bir araç aynı oranda yakıt tüketmez. Bu durum, motor fazla zorlandığında çalışma kapasitesinin düşmesi ve daha çok yakıta ihtiyaç duymasından kaynaklanır. Yani tasarrufu için bagajlar mutlaka hafif olmalıdır.
4- Uzun Yolda Yakıt Tasarrufu Yapmak İçin Camları Kapalı Tutmak
Otoyollarda seyir halindeyken camları açmak pek çok araba kullanıcısının keyif aldığı bir şeydir. Özellikle yaz mevsimlerinde havanın sıcak olması, uzun yolculuklarda mutlaka camların açılmasına sebep olur. Ayrıca klima çalıştırmak yerine camı açık tutmanın da bir tasarruf olduğunu düşünenler vardır.
Fakat ne yazık ki durum, zannedilenin tam tersidir. Araç çok hızlı bir durumdayken camların açılması, iç ortama giren hava miktarını artırır. Bununla bağlantılı olarak, araçların içerisine aniden giren kuru hava ise motor mekanizmasına ulaşıp parçaların sürtünme hızını artırır. Sonuç olarak, otoyollarda camların açık kalması yakıt tüketimini ciddi oranda yükseltecektir. “Uzun yolda yakıt tasarrufu nasıl yapılır?” sorusuna cevap arayanlar, ilk olarak tüm pencereleri kapalı tutmanın gerek olduğunu bilmelidir.
5- Aracın Az Yakması İçin Lastiklerin Durumunu Her Zaman Kontrol Etmek
Yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler arasında, lastik sağlığını önemsemek ve bu konuda gereken tedbirleri mutlaka almaktan söz edilebilir. Pek çok araç kullanıcısı, lastikler ile motor arasında herhangi bir ilişki olmadığını düşünür. Fakat lastik basıncının azalması durumunda kaporta ağırlığı motor mekanizmasına daha fazla yüklenir. Bu durum ise motorun gereğinden fazla enerji harcamasına yol açar. Lastikleri düzenli olarak kontrol etmek ve bakımlarını yapmak bu açıdan çok önemlidir. Yani “Bir aracın az yakması için ne yapmak gerekir?” sorusunu soranlar, en başta lastikleri göz önüne almalıdır.
Yakıt Tasarrufu İçin Kaç Devir İdealdir?
Yakıt tasarrufu için uygun devir, arabadan arabaya göre değişebilecek bir detaydır. Çünkü her otomobilin yakıt tüketimi birbirinden farklı sayılır. Fakat ortalama bir aralık olarak 1700 – 2000 devir arası tavsiye edilir. Bu devir aralığında vites değişimi yapmak ve aracı pek zorlamamak, tasarruf açısından önemli faydalar sağlayabilir.
Araçta Fazla Yakıt Tüketimine Sebep Olan Nedir?
Arabada fazla yakıt tüketiminin sebebi genel olarak gaz ve vites konusunda dikkatli davranmamaktır. Gaza çok sert basmak ile beraber vites değişikliklerini yeteri kadar doğru yapmamak, arabaların yüksek oranda yakıt tüketmesine yol açabilen başlıca faktörlerdir. Daha başka pek çok kullanım hatasının da yakıt tüketimini ciddi bir şekilde artırdığından söz etmek mümkündür fakat bu iki durum doğrudan doğruya tüketim ile alakalıdır.
Aracı kaldırdıktan çok kısa bir süre sonra vitesi yükseltmek ya da normal seyir halindeyken sürekli aynı vitesi kullanmak kesinlikle önerilmez. Çünkü bu hatalar motorun fazla zorlanmasına sebep olur. Örneğin sabit hızda ilerlenecekse, “arabayı bağırtmak” olarak adlandırılan duruma yol açmamak gerekir. Eğer sabit bir hızda kullanım yapılacaksa, düşük vitesler yerine yüksek vitesleri tercih etmek doğru olacaktır.
İlginizi Çekebilir: Araç Bilgisi ve Ekonomik Araç Kullanma
Türkiye’de En Az Yakıt Yakan Araç Hangisidir?
Türkiye piyasasında mevcut olan araba modelleri, birbirlerine göre farklı oranlarda yakıt tüketir. Bunlar arasından seçim yaparken yakıt tasarrufu konusunda dikkatli olmak şarttır. Çünkü bu detay tüm araç kullanımının genelini etkiler. Az yakıt tüketmesi sebebiyle tercih edilen başlıca modellerden bazıları ise şöyledir:
- Opel Corsa
- Volkswagen Polo
- Volkswagen Golf
- Toyota Corolla
- Peugeot 308
- Citroen C 3
- Seat Toledo